Home Actualitate Surse judiciare au dezvăluit cât costă supravegherea tehnică, care include interceptările telefonice

Surse judiciare au dezvăluit cât costă supravegherea tehnică, care include interceptările telefonice

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Informaţiile dezvăluite în exclusivitate pentru News.ro şi preluate şi de către alte surse din presă, precizează că tariful pentru 24 de ore de supraveghere tehnică este situat între 7.000 şi 8.000 de lei.

În acest interval, supravegherea include filaje, interceptări telefonice, înregistrări ambientale sau filmări; conform surselor judiciare, ar însemna aproximativ 5,5 lei un minut de înregistrare simplă, respectiv a convorbirii purtate între doi cetăţeni români, simpla stocare a discuţiei pe mediile optice ale serverelor SRI şi ale celorlalte servicii de informaţii şi transcrierea acesteia; scrie Dcnews.

Printr-o aplicaţie software specializată se realizează transcrierea interceptărilor făcute direct de SRI şi fişa text a interceptării este dată apoi, la cerere, procurorului solicitant, apoi este înmânată ofiţerului judiciar pentru redarea ei consecventă şi în raport cu obiectul dosarului, într-o notă de interceptare a comunicaţiilor telefonice, potrivit informaţiilor RomâniaLiberă.ro. Sursele judiciare declară că din motive de securitate SRI nu pune la dispoziţie costurile efective ale interceptărilor telefonice, prin urmare în cazul inculpaţilor cu dosare penale, nu e posibil să suporte aceştia costurile, să fie adăugate aceste taxe la costurile dosarului penal.

"Costurile interceptărilor reprezintă, în realitate, cota parte din costul mediului optic de stocare (original), din salariul ofiţerului judiciar însărcinat cu transcrierea şi când este cazul a traducătorilor autorizaţi pentru interpretarea interceptărilor", potrivit declaraţiei unui fost şef al unui serviciu secret din România. 

În mediul privat, costul supravegherilor, filajelor şi înregistrărilor ambientale sau al localizărilor "”depinde de la firmă la firmă”, au dezvăluit pentru News.ro detectivi particulari, şi au precizat că unui detectiv particular îi este interzis să execute investigaţii faţă de personal din Poliţie, SRI sau magistratură.

Detectivii confirmă că sumele prezentate de sursele judiciare citate sunt corecte, dar nu fixe, şi explicaţiile date au fost acestea: ”La procesul de interceptare a comunicaţiilor telefonice resursa umană este ridicată”, dar nu au fost adăugate şi alte precizări.

 

Sursa: romanialibera.ro, dcnews.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..