Home Actualitate Patronii Pfizer și Moderna nu garantează că vaccinul anti-Covid va împiedica transmiterea virusului. CNBC: Un participant la teste s-a trezit cu frisoane, tremurând așa de tare încât și-a spart un dinte

Patronii Pfizer și Moderna nu garantează că vaccinul anti-Covid va împiedica transmiterea virusului. CNBC: Un participant la teste s-a trezit cu frisoane, tremurând așa de tare încât și-a spart un dinte

by Mircea Marinescu
6 minute timp de citit
Patronii Pfizer si Moderna nu garanteaza ca vaccinul anti-Covid va impiedica transmiterea virusului

Vaccinul anti coronavirus Pfizer-BioNTech este și sigur și eficient, potrivit Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA). Într-un raport publicat marți dimineață, FDA a indicat că ar putea da OK-ul primului vaccin Covid-19 în câteva zile. Dacă vaccinul Pfizer primește o autorizație de utilizare de urgență sau EUA, imunizările, care se adiministează în două doze la aproximativ trei săptămâni distanță, ar putea începe imediat săptămâna viitoare, informează postul american CNBC.

 

Albert Bourla, președintele Pfizer, a declarat recent că compania farmaceutică nu este încă „sigură” dacă vaccinul său va împiedica transmiterea coronavirusului.  ”Este ceva care mai trebuie examinat”, transmite publicația american The Hill.
Și Șeful companiei Moderna, Dr. Tal Zaks, spune că vaccinul anti COVID-19 nu garantează oprirea răspândirii virusului. „Cred că trebuie să fim atenți, pe măsură ce ne vaccinăm să nu supra-interpretăm rezultatele”, a declarat Zaks pentru Axios într-un interviu. „Când vom începe implementarea acestui vaccin, nu vom avea suficiente date concrete pentru a demonstra că acest vaccin reduce transmiterea”, a precizat Tal Zaks.

Întrebarea pe care și o pun mulți în acest moment este  dacă acest vaccin va fi la fel ca și vaccinul antigripal. Iar răspunsul este clar: Nu, nu chiar.

Unul dintre participanții la studiul celor de la Pfizer a declarat pentru CNBC că, după a doua doză, s-a trezit cu frisoane, tremurând așa de tare încât și-a spart un dinte. „Mă durea totul până și să mă așez în pat”, a spus el.
Alții au avut dureri de cap și oboseală.
FDA afirmă că, deși efectele secundare ale vaccinului Pfizer sunt frecvente, nu sunt identificate „probleme specifice de siguranță care ar împiedica emiterea unei autorizații EUA”.

Pregătiți-vă pentru a doua doză

Vaccinul Pfizer este unul dintre cei patru candidați susținuți de SUA în studiile de fază a treia. Următorul este cel de la firma de biotehnologie americană Moderna, care și-a depus și ea cererea de EUA.
Ambele companii pretind că administrarea vaccinurilor ar putea avea ca rezultat efecte secundare similare cu simptomele ușoare ale infectției cu Covid. Adică dureri musculare, frisoane și dureri de cap.

Efecte adverse

Când un participant la studiu, Yasir Batalvi, a citit pentru prima dată formularul de consimțământ de 22 de pagini al celor de la Moderna, care avertiza asupra efectelor secundare care variază de la niciunul până la deces, a simțit că nu e de glumă. El a declarat pentru CNBC: „Trebuie să aveți în vedere că m-am alăturat studiului când nu știam că va fi un vaccin sigur”, a spus Batalvi.
Tânărul de 24 de ani a spus că atunci când a primit prima injecție la jumătatea lunii octombrie a fost ca la un vaccin împotriva gripei. „Am simțit rigiditate și durere în brațul stâng, unde am primit injecția, dar a fost ușoară”, a explicat el. „În acea seară, nu am putut să-mi mișc brațul, dar durerea a dispărut a doua zi.”
A doua doză a fost complet diferită.
„După injecție, am avut aceleași efecte secundare ca la prima: durere locală și rigiditate, dar ceva mai gravă. Brațul meu s-a înțepenit și mai repede și, când am ajuns acasă, am început să mă simt obosit, așa cum ar simți oricine dacă ia gripa ”, a spus Batalvi.
Simptome mai semnificative au apărut în acea seară. „Am făcut febră nu foarte mare și am avut frisoane”, a spus el. „Seara aceea a fost grea.” După o noapte chinuitoare, a chemat medicii care efectuează studiului, iar aceștia l-au liniștit că este o reacție normală. Abia după câteva ore a început să se simtă mai bine.
CNBC amintește că Moderna a oprit testarea vaccinului în timpul studiului din cauza numărului semnificativ de reacții adverse severe.

Cum funcționează un vaccin ARNm

Companiile Pfizer și Moderna și-au creat vaccinurile cu un nou tip de tehnologie care nu a fost niciodată licențiată în SUA.
Vaccinurile ARN mesager, numite pe scurt ARNm, nu sunt ca vaccinul normal împotriva gripei. De obicei, un vaccin introduce un virus slăbit sau inactivat în corpul nostru pentru a declanșa un răspuns imun, care produce apoi anticorpi. Acești anticorpi ne protejează în cele din urmă de o infectare cu virus.
Un vaccin ARNm este în esență doar o bucată de cod genetic care conține instrucțiuni pentru corpul nostru. Mai exact, ARNm le spune celulelor noastre să producă o proteină – aceeași proteină care reprezintă vârful coronavirusului real. Aceasta e cea care declanșează răspunsul imun la aceste tipuri de vaccinuri.
Deci, chiar dacă unii participanți la studiu au raportat simptome asemănătoare cu ale infectării cu Covid, e imposibil să se contracteze coronavirusul din vaccin, deoarece vaccinurile ARNm pe care le produc Pfizer și Moderna nu folosesc virusul viu.
Dr. Hana El Sahly, care supraveghează un studiu clinic pentru vaccinul Moderna, spune că un beneficiu major al tehnologiei ARNm este rapiditatea cu care e realizat. „Atractivitatea acestuia este viteza cu care poate fi fabricat odată ce cunoaștem secvența virusului”, a spus El Sahly. Cronologia de producție mai rapidă a vaccinului Covid este esențială, deoarece distribuitorii caută să accelereze distribuția către populația din SUA.

Ajungem tot la bani

De asemenea, cheia pentru vaccinarea pe scară largă este a fi siguri că guvernele din întreaga lume au suficienți bani pentru a cumpăra vaccinurile.
Moderna anunța în august că percepe între 32 și 37 de dolari pe doză pentru vaccinul său și că ar oferi probabil o reducere dacă se cumpără en gros Pe de altă parte, Pfizer este mai accesibil, cu un cost de doar 20 dolari pe doză.
SUA au anunțat că vor achiziționa 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, care sunt suficiente pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.
Dar pentru a obține imunitatea de turmă, spun experții, aproximativ 70% din populație trebuie vaccinată sau trebuie să aibă anticorpi naturali. Ar fi vorba de 462 milioane de doze pentru imunitatea de turmmă și aproximativ 660 milioane de doze pentru toată lumea din întreaga țară.
Atât Pfizer, cât și Moderna efectuează studii dublu-orb, ceea ce înseamnă că jumătate dintre participanți primesc un placebo și cealaltă jumătate primesc vaccinul propriu-zis. Deoarece studiile sunt în curs, înseamnă, de asemenea, că pacienții nu știu în ce grup se află.
Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More