Home Actualitate Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: „Nu este oportună revocarea procurorului general şi a şefului DNA”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: „Nu este oportună revocarea procurorului general şi a şefului DNA”

by Andrei M
2 minute timp de citit

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat ca nu ii va schimba pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi nici pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie şi a procurorului şef DNA", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Ceea ce ceea ce considerăm oportun în spiritul existenţei statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în ceea ce priveşte independenţa procurorilor de a da soluţii, pentru a identifica modul în care procurorii pe viitor înţeleg limitele de competenţă. (…) Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără ştirbirea independenţei procurorilor, ci ca un mecanism care să dea consistenţă prevederilor Constituţiei de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor"

"Informările punctuale relevă derapaje instituţionale în sensul unei acţiuni cel puţin exagerate din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, derapaje care au produs reacţii negative în media şi la nivelul opiniei publice", a declarat Tudorel Toader.

"Ceea ce considerăm însă oportun, în spiritul exigenţelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări/obligaţii de raportare a activităţii acestei instituţii, deopotrivă supusă Constituţiei şi legii, pentru identificvarea modului în care, pe viitor, reprezentanţii săi, înţelege să respecte limitele legale de competenţă şi să evite transformarea acţiunilor anticorupţie într-un pericol pentru buna funcţionare a democraţiei şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. (…) Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea"

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More