Home Actualitate Medici acuzați că au făcut cobai din pacienți. Un medic psihiatru arădean este suspectul principal

Medici acuzați că au făcut cobai din pacienți. Un medic psihiatru arădean este suspectul principal

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Procurorii au ridicat din 16 spitale din țară studii clinice în care ar fi implicați aproximativ 3.000 de pacienți, români care, fără să aibă cunoștință de planurile medicului, au ajuns să fie folosiți pentru testarea unui medicament.

Conform dosarului instrumentat de oamenii legii de la Parchetul General, sunt acuzați 50 de medici că au testat medicamente iar cele mai grave acuzații sunt în dreptul unui medic psihiatru arădean, Podea Delia, care a fost reținută 24 de ore, fiind mai întâi audiată de procurori și va fi prezentată cu propunere de arestare preventivă Tribunalului București; conform informațiilor Digi24. Medic și profesor universitar, doamna Podea este acuzată că a falsificat semnăturile unor pacienți, folosindu-se în acest scop de rezidenți. Au rezultat documente false, în număr destul de mare, care arătau că bolnavii și-au dat acordul să participe la testare. 

Însă ”rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie,” consemnează Parchetul General. Deși testele au fost aplicate în mai multe țări, pentru moment au fost găsite nereguli doar în România.

Mari companii de medicamente din străinătate au comandat testele și din anul 2012 până în prezent, ele se realizează; potrivit aceleeași surse din presă. Procurorii vor verifica și firmele de intermediari între medici și companiile străine și au fost chiar la Agenţia Naţională a Medicamentului de unde au ridicat documente. Oamenii legii au ridicat din mai multe spitale studii clinice pentru a cerceta dacă a fost respectată legislația în vigoare. 

Se pare că cea mai gravă metodă prin care medicii transformau pacienții în cobaii lor era aceea de falsificare a diagnosticului unor bolnavi psihic dar s-au descoperit și fișele medicale și semnăturile falsificate; toate acestea cu scopul de a le administra bolnavilor medicamentul testat în cadrul studiilor clinice.

 

Sursa: digi24.ro, forbes.ro

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More