Home Actualitate Grevă generală în spitalele din întreaga țară. Au protestat peste 82.000 de cadre medicale

Grevă generală în spitalele din întreaga țară. Au protestat peste 82.000 de cadre medicale

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Luni dimineață s-a dat startul grevei sindicaliștilor Sanitas, după ce Marius Sepi, lider sindical și prim-vicepreședinte Sanitas anunțase la sfârșitul săptămânii trecute că nu s-a ajuns la o soluție cu autoritățile privind Legea salarizării unitare. Sepi a declarat ziua și ora când membrii Federației Sanitas vor declanșa greva generală în toate unitățile sanitare din țară, astfel că, în cadrul acestei acțiuni, luni au fost prezente cadre medicale cu pancarte în fața Spitalului Clinic de Urgență Floreasca unde a avut loc și o conferință de presă.

Membrii Sanitas duceau pancarte cu mesaje precum: ”Grevă generală” sau ”Spunem stop umilirii cadrelor medicale”. Medicii și asistentele cer să li se mărească salariile fiindcă, potrivit liderului sindical, ”așa nu se mai poate”. Marius Sepi a declarat presei: ”La ora actuală sunt în grevă generală 82.000 de cadre medicale în spitalele din țară. Sper ca astăzi, la ora 16:00, când se întâlnesc parlamentarii din comisiile de muncă și buge-finanțe pentru a discuta revendicările noastre, lucrurile să se rezolve. Fac un apel la clasa politică să meargă azi în comisiile parlamentare și să-și dea aviz pe revendicările noastre în așa fel încât OUG 20/2016 și OUG 43/2016 să se aplice corect iar toate cadrele medicale de la asistenți până la personalul din creșe, infirmiere să primească ceea ce li se cuvine."

Sindicaliștii vor să treacă la boicotarea forului legislativ dacă revendicările lor nu sunt votate în Plenul Parlamentului marți, anunță Agerpres. Personalul TESA este deasemenea în grevă, alături de medici și de asistente. Doar urgențele au fost preluate azi, iar cadrele medicale declară că vor rămâne în stradă până când autoritățile vor înțelege că trebuie să li se dea salarii mai mari. 

"Dorim calcularea sporurilor specifice fiecărei specialități, la salariul actual, nu cel din 2009, când au fost înghețate salariile odată cu tăierea a 25%" a declarat vicepreședintele Sanitas Cluj, Ovidiu Bota. "Volumul de muncă este foarte mare, personal nu este, la ora actuală suntem 2 asistente la 40 – 50 de bolnavi” a spus o femeie acre lucrează ca asistent medical la Spitalul de Copii. O infirmieră a vorbit la rândul ei despre neplăcerile postului: ”Cam 15 bolnavi ar trebui să am, și noaptea am 2 etaje, cu 50-60 de bolnavi. Fiecare infirmieră care lucrează noaptea are două etaje."

 

 

 

Sursa: agerpres, stirileprotv.ro, digi24

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More