Home Actualitate O retrospectivă a evoluției consumului de droguri

O retrospectivă a evoluției consumului de droguri

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

La sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut, consumul de droguri era aproape necunoscut de majoritatea populației lumii occidentale. Deși oamenii auziseră de morfină, de opium și de cocaină, numai un grup relativ restrâns de persoane consumau aceste droguri. Nu existau baroni ai drogurilor sau vânzători ambulanți, cum există în prezent.

La colțurile străzilor nu existau persoane care să se drogheze. Cum au evoluat însă lucrurile? Crimele datorate drogurilor sunt la ordinea zilei în multe dintre marile orașe ale lumii. Numeroși politicieni, magistrați precum și alte persoane juridice sau fizice sunt la mâna puternicilor baroni ai drogurilor care pot să ordone și să obțină lichidarea oricărei persoane influente care refuză să colaboreze.Istoria recentă a Columbiei și legăturile ei cu lumea drogurilor constituie o dovadă în acest sens. 

În multe țări asiatice, dependența de heroină a crescut vertiginos. De exemplu, în 1980, Sri Lanka avea mai puțin de 50 de persoane dependente de heroină. Acum există circa 40.000. În același interval de timp, numărul toxicomanilor din Pakistan a urcat la 1,8 milioane de la numai cîteva mii. Revista Asiaweek spune că „pedepsele cele mai severe nu au reușit să reducă traficul de droguri, ba dimpotrivă acesta continuă să crească''. În Sri Lanka se aplică una dintre cele mai drastice pedepse din lume pentru posedarea de droguri: cine posedă două grame de heroină sau de cocaină riscă să fie condamnat la moarte sau la închisoare pe viață.“ Câștigul financiar obținut din afacerile cu droguri este un stimul extraordinar pentru fermieri de a trece la alte culturi cum este cea de mac din care se extrage heroina.

Dr. Ravi Pereira, de la Comitetul Național pentru Controlul Drogurilor din Colombo, a făcut observația: „Dacă pentru mâine nu va fi zahăr, puțin contează. Dar dacă nu va fi heroină, vor fi oameni care vor reacționa nebunește. Ei vor plăti oricât pentru a o obține''. Doar lăcomia excesivă a unor persoane a făcut ca până în zilele noastre "fabrica" de bani numită "Triunghiul de Aur" să își mențină activitatea. Această zonă a constituit pentru multă vreme singura sursă de venit a țăranilor din întreaga arie, dar și a traficanților de droguri care  se bucură de această ocazie ce durează de zeci de ani. Triunghiul de Aur se referă, mai exact, la o zonă întinsă de pe continentul asiatic, care cuprinde regiuni din Myanmar (Birmania), Vietnam, Laos și Thailanda. Alături de Semiluna de Aur, care include Afghanistanul si Pakistanul, acestea au devenit cele mai prolifice producătoare de droguri din întreaga Asie.

Drogurile s-au extins și în România. Dacă La începutul anului 2009 erau înregistrate legal 18 magazine care comercializau astfel de produse, numărul acestora aproape s-a dublat în 2010, fiind aproximativ 400 de astfel de magazine. Un raport privind situaţia drogurilor în ţara noastră, realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi publicat pe 28 decembrie 2015, arată că ''România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană a consumului''. Orașele în care s-au înregistrat cei mai numeroși consumatori de droguri sunt: București, Constanța, Brașov, Cluj.

 

Sursa: descopera.ro, edition.cnn.com, psychologies.ro, lankainformation.lk

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More