Home Actualitate Dosarul Revoluţiei din 89′ va fi redeschis, însă mulţi revoluţionari nu îşi fac iluzii că vor afla adevărul

Dosarul Revoluţiei din 89′ va fi redeschis, însă mulţi revoluţionari nu îşi fac iluzii că vor afla adevărul

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Marţi, Procurorul general interimar, Bogdan Licu a anunţat că a solicitat redeschiderea Dosarului Revoluţiei, în contextul în care dosarul a fost clasat în octombrie 2015 de către procurorii din Parchetul instanţei supreme.

Bogdan Licu doreşte ca instanţa să analizeze în detaliu toate circumstanțele "anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est", conform publicaţiei Cotidianul. 

Procurorul general interimar al României a declarat marţi când a făcut anunţul: "Ca urmare a analizării soluției, astăzi, am dispus din oficiu infirmarea ordonanței nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Parchetelor Militare și redeschiderea urmăririi penale în cauză, redeschidere ce urmează a fi supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție…Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei." 

O precizare importantă pe care a mai făcut-o Procurorul general interimar este că trebuie obţinută o autorizaţie specială de acces la informaţii clasificate, pentru studierea documentelor din dosarele revoluţiei din 89'.

Revoluţionarii din Constanţa însă nu îşi fac iluzii că se va afla adevărul cu privire la vinovaţii de moartea tinerilor la Revoluţie, conform preşedintelui Asociaţiei din Constanţa "Revoluţia din 1989"; scrie Adevărul. Gheorghe Turcu, în vârstă de 69 de ani, a spus că nu are încredere că se va schimba ceva "de vreme ce la putere sunt tot tot vechii comunişti. Asta nu-i democraţie."

Liderul revoluţionarilor constănţeni a mai adăugat: "Noi nu am ştiut ce să facem cu Revoluţia. Toată viaţa noastră am văzut în alb-negru. Nu citeam nimic în presă, nu ştiam ce este aia grevă sau ce este un sindicat", făcând referire la evenimentele din decembrie 1989, pe care şi le-a amintit.

 

Sursa: adevarul.ro, cotidianul.ro, revista22.ro
 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More