Home Actualitate Dilema cafelei

Dilema cafelei

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Peste un miliard şi jumătate de ceşti pe zi! Potrivit unei estimări recente, iată cât de multă cafea bea întreaga lume. Acest imens consum a persistat în pofida avertismentelor repetate date pe parcursul timpului de către savanţi consumatorilor de cafea din cauza nenumăratelor riscuri pe care le comportă ea, începînd de la bolile cardiace pînă la diabet şi chiar la diferite tipuri de cancer. De ce, atunci, atît de puţini consumatori de cafea au renunţat la ea?
 

În unele organisme, cafeina poate cauza insomnie şi irascibilitate sau poate frâna capacitatea de concentrare. Dar ce se poate spune despre cancer? Revista Which? care pledează în favoarea consumării cafelei relatează: „În fond, pentru fiecare studiu care demonstrează o posibilă legătură [între cafeină şi cancer], există un altul care prezintă rezultate opuse.“ Nu este de mirare deci că un cercetător din Londra scrie că în cadrul publicului în general, „absolut nimeni nu a abandonat vreodată cafeaua din motive de sănătate“. 

Însă, există câteva măsuri de precauţie pe care un consumator de cafea ar trebui să le ia în considerare. Ziarul The Times din Londra cita recent, dintr-un raport olandez, această descoperire: „Cafeaua în care apa fierbând se amestecă direct cu granulele poate ridica nivelul de colesterol cu 10%, în comparaţie cu consumarea cafelei filtrate sau cu absenţa consumului ei.“ Colesterolul este un factor bine cunoscut care cauzează boli cardiace. Într-o altă ediţie, The Times cita un renumit dietetrician britanic, spunînd: «Consumatorii regulari de cafea trebuie să bea întotdeauna o ceaşcă proaspăt pregătită şi să evite una reîncălzită sau pregătită prin fierbere.»


Dacă experţii sunt de acord cu ceva atunci când este vorba de cafea, acest lucru este moderaţia. Medicii recomandă să nu se bea mai mult de trei ceşti de cafea pe zi. Cei care au probleme de sănătate, cum ar fi afecţiuni cardiace sau renale sau hipertensiune, ar trebui să consume mai puţin de atît. Iar femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să bea mai mult de o ceaşcă pe zi.

 

Surse:webmd.com ,thetimes.co.uk

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More