Home Actualitate Dezvăluire explozivă în cazul SIPA: Monica Macovei a analizat documentele până la ora 2:00 noaptea

Dezvăluire explozivă în cazul SIPA: Monica Macovei a analizat documentele până la ora 2:00 noaptea

by Tudor Irina
2 minute timp de citit

În luna ianuarie 2005, Monica Macovei, ministrul de Justiție de la acea vreme, împreună cu consilierul Dan Tapalaga, s-au prezentat la Direcția Generală a Penitenciarelor. Aceștia au făcut această vizită în jurul orei 20:00 pentru a verifica registrul de intrări-ieșiri ale documentelor strict secrete, din ultima parte a anului 2003. Toate aceste informații sunt prezentate de un fost ofițer SIPA.

„La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiției: Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare de acte normative. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor ministrul Monica Macovei și Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrărilor și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor. Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, colonel Marius Stoian și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva”, se arată în nota ofițerului SIPA.

Monica Macovei și Dan Tapalaga nu au avut documentele necesare pentru a-și face accesul la date clasificate, însă au fost lăsați așa, din considerentul că „însăși” Monica Macovei poate intra la arhive fără astfel de documente. Doar este ministru de justiție.

„Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificate ORNISS), Monica Macovei a răspuns că dansa, fiind ministru, nu are nevoie de așa ceva, iar Dan Tapalagă nu a dat niciun răspuns. Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă pană la oră 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA niciun fel de documente clasificate. A fost luat insă registrul de intrări- ieșiri documente secrete și strict secrete, care inseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare au luat acest registru de intrări-ieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu”, se mai arată în nota citată.

Faptul că cei doi au stat și au analizat arhivele de la ora 20:00 până la ora 2:00 noaptea, deja ne face să ne punem întrebări.

Dan Tapalagă a declarat, că a asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului, pentru că „cineva le-a transmis informația că se incearcă distrugerea/incendierea arhivei”.

Dan Andronic, jurnalist, a declarat într-un articol bombă pentru evz.ro, că Monica Macovei a dat ordin undei comisii de inventariere să copieze date din arhiva SIPA. Conform declaratilor lui Andronic, comisia a fost formată din judecătorul Cristi Danilet și Paul Dumitriu, procuror DNA.

 

Sursa: mediafax.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More