Home Actualitate Cod portocaliu de ger în aproape toate județele țării

Cod portocaliu de ger în aproape toate județele țării

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Luni s-a emis o avertizare de cod portocaliu de ger și este valabilă în perioada 9-10 ianuarie, pentru Capitală și 36 de județe ale țării. Temperaturile minime în anumite zone pot ajunge la -28 grade.

În dimineața zilei de luni, șeful Centrului Național de Prognoză Meteo de la Administrația Națională de Meteorologie a declarat: "ANM va emite o actualizare a atenționării anterioare — cod galben de ger, pe parcursul acestei dimineți, iar acest lucru presupune pentru zona municipiului București intrarea sub incidența codului portocaliu de ger încă de astăzi…Presupune pentru Capitală o temperatură, astăzi, sub pragul gerului, în jurul a minus 11 grade, la noapte va fi maximum de intensitate a temperaturilor negative din această perioadă geroasă și mă refer la o minimă termică în jurul a minus 20 — minus 18 grade, posibil mai coborât în zona preorășenească, minus 23 de grade. Mâine, se va menține codul portocaliu pentru ger persistent în Capitală, pentru că pe parcursul zilei valorile termice se vor situa în continuare sub acest prag de minus 10 grade. Foarte probabil că maxima termică se va situa în jurul a minus 11 grade."

Sub incidența codului portocaliu intră și regiunile: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Maramureș și Transilvania. Potrivit ANM, în aceste zone e posibil ca temperaturile minime să coboare chiar la -28 grade celsius, iar maximele vor ajunge până la 15 grade. Dimineața zilei de marți se anunță a fi una dintre cele mai friguroase din această iarnă și 22 de județe care se află sub cod galben, vor fi afectate de intensificări ale vântului. 

Elena Mateescu, directorul general ANM a declarat la videoconferința MAI: ”Ninsoarea nu va înceta, vom mai avea, nu în cantităţile care au fost în ultimele 24 de ore; dar va fi posibilă din nou spulberarea şi troienirea zăpezii, condiţii în care, asociate şi cu temperaturile deosebit de scăzute, în aceste zone atenţia va putea fi maximă. Indicele de răcire înregistrează valori foarte mari, având în vedere temperaturile foarte scăzute, care, asociate cu intensificările vântului, creează un disconfort termic deosebit de accentuat. Dacă marţi vom înregistra valori termice în uşoară scădere comparativ cu ziua de luni, aceasta se datorează unui nou ciclon."

 

 

 

Sursa: mediafax, agerpres, sursazilei.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More