Home Actualitate Ce este SIPA și ce conțin aceste arhive?

Ce este SIPA și ce conțin aceste arhive?

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Ce este SIPA?

În anul 1997, se înființează un nou serviciu, transformându-se o unitate de sine stătătoare, parte din Serviciul Independent Operativ (SIO). Acest nou serviciu poartă numele de SIPA-Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție. SIPA se află în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, iar scopul principal este să urmărească infracțiunile majore din cadrul penitenciarelor.

Despre arhiva SIPA s-a spus că ar fi conținut mai multe documente din interiorul penitenciarelor, documente care aparțineau SRI (Serviciul Român De Informații), și multe alte documente care dovedeau implicarea unor magistrați în fapte grave de corupție. Aceste concluzii s-au stabilit în urmă unui audit efectuat de către DGPA la momentul respectiv, concluzii citate de președintele UNJR. cei care au avut legătură cu serviciul, au declarat în mai multe rânduri că documentele de dinainte de 2001 au fost arse.
„Am prezentat în CSAT şi am primit mandatul de a inţia o hotărâre de guvern pentru a constitui o comisie pentru a inventaria arhiva SIPA şi pentru a stabili ce se va întampla cu ea. Până la sfârşitul lunii iunie vom avea o hotărâre de guvern pentru a stabili cine face parte din acestă comsie şi ce rol va avea”, a spus Raluca Prună, fostul ministru de justitie.

„Soluţionarea problemelor generate de moştenirea SIPA, cu implicaţii grave asupra independenţei sistemului judiciar, nu poate fi făcutaă prin ignorarea integrală a tuturor acţiunilor desfăşurate deja în ultimii zece ani şi nici prin legitimarea implicită a acţiunilor ilegale ale acestui fost serviciu secret, aşa cum doreşte actualul ministru al Justiţiei, Raluca Alexandra Prună. (…) Intenţia Guvernului României de a transfera legal, inclusiv către actualele servicii de informaţii, aceste informaţii <<de interes operativ>>, culese de agenţii SIPA prin metode securistice de poliţie politică şi violare a drepturilor omului este un atac la independenţa justiţiei şi încalcă angajamentele luate de România înainte de integrarea în Uniunea Europeană”, se arată în scrisoarea trimisă primului ministru de catre UNJR.

„Înainte de a vorbi despre o nouă inventariere a acestei arhive compuse din documente culese în condiţii încă neelucidate, folosind un model ce ţine de practicile fostei Securităţi comuniste, este important ca atât magistraţii, cât şi întreaga opinie publică să cunoască exact şi complet ce s-a întâmplat cu această arhivă dupa desfiinţarea SIPA”, mai este completat in document.

 

Sursa: mediafax.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More