Home Actualitate Adrian Marinescu: „Noțiunea de final de pandemie nu o vom avea în 2021”

Adrian Marinescu: „Noțiunea de final de pandemie nu o vom avea în 2021”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Adrian Marinescu

Adrian Marinescu vorbește despre cei care sunt reticenți la ideea de vaccinare anti-COVID: „Din fericire, aceștia reprezintă o minoritate. Și se întâmplă să există astfel de oameni, în general, peste tot, nu doar în România. Numărul celor reticenți scade de la o zi la alta pentru că informațiile și mesajele primite sunt unitare și vin argumentate de niște date”.

Adrian Marinescu: „Fiecare dintre cei care au semne de întrebare ar trebui să-și pună trei întrebări importante:

1 – Vrea să revină la viața de dinainte de pandemie?

2 – Vrea să meargă mai departe, cu ce are acum în jurul său, în familie, între cunoscuți? Există persoane care ar putea să facă forme grave dacă se infectează?

3 – Există date științifice care spun că vaccinul are efecte nedorite sau se bazează pe datele noastre, care spun clar că profilul de siguranță este clar, iar eficiența vaccinului este de aproape 100%?

Adrian Marinescu: „Cred că se fac pași importanți. Există o strategie de vaccinare în derulare, la care participă experții care au un cuvânt de spus. Sigur, se poate și mai mult. Măsurile de prevenție trebuie să rămână în picioare până ce vaccinul va avea efectele scontate, probabil tot anul 2021.

Adrian Marinescu: „Cred că trebuie să existe obligativitate morală. Pentru că toți vom realiza că trebuie să-i protejăm pe oamenii de lângă noi”.

Adrian Marinescu mai spune că această campanie de vaccinare va dura: „Chiar dacă ne dorim ca în ianuarie să avem prima etapă de vaccinare, personalul medical, în întregime, va intra în prima etapă. În a doua etapă vor intra persoanele vulnerabile. A treia etapă este dedicată populației generale”.

Adrian Marinescu: „UE spune că în fiecare lună va veni câte o tranșă de vaccinuri. Dacă în ianuarie vine prima etapă, în februarie va veni a doua. Cât de repede vom ajunge la a treia etapă, doar timpul ne poate spune”.

„Noțiunea de final de pandemie nu o vom avea în 2021. Ea se va stinge pas cu pas, și prin vaccinare și prin lucrurile care se întâmplă până atunci. Dar eu cred că va rămâne la nivel de focar în diverse locuri. Cred că în vara anului 2021 vom avea un echilibru mai bun decât în prezent, iar asta însemană că viața noastră va intra într-o pseudo-normalitate, în condiții de pandemie”.

Marea Britanie, care e pe picior de plecare din UE, e prima țară care a aprobat vaccinul anti-coronavirus produs de Pfizer.

Serul are o eficiență de 95% și trebuie ținut la minus 70 de grade Celsius. Vaccinarea va începe săptămâna viitoare. Uniunea Europeană se mișcă greu: va aproba accealași vaccin până pe 29 decembrie.

Printre primii imunizați în Anglia sunt și cei cinci mii de români care lucrează la Serviciul de Sănătate publică al Marii Britanii.

„Oficial, fiecare membru al staffului a primit un mail cum că trebuie să ne vaccinăm şi, spunând printre rânduri, că dacă se refuză această vaccinare, angajaţii vor primi mai puţine ore”, a mărturisit Nicoleta, o asistentă medicală din UK.

„Eu zic că sunt protejată exact în acelaşi procentaj, protecţia pe care mi-o oferă şi vaccinul”, a adăugat Nicoleta.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More