Externe

Acordul internațional pentru combaterea încălzirii globale înghețat de o decizie a Curții Supreme a SUA

Robert Galbraith/Reuters

Decizia surprinzătoare a Curții Supreme a Statelor Unite de a bloca regrementările ce vizează lupta împotriva încălzirii globale ale adminstrației Obama pune în pericol acordul internațional semnat la Paris în urmă cu doar câteva săptămâni.

Recentul Acord de la Paris, primul prin care toate țările își asumă obligația de a lupta împotriva încălzirii globale, și caracterizat ca cel mai semnificativ succes diplomatic al planetei se află în pericol. La baza acestui acord se află asigurarea dată de președintele Obama că Statele Unite vor pune în efect o legislație clară și eficientă prin care să scadă emisiile de dioxid de carbon. Istoric vorbind, Statele Unite reprezintă cel mai mare poluator, deși ca emisii anuale China se află acum pe primul loc.

Pachetul legislativ introdus de administrația Obama în vara anului trecut prevede ca statele să reducă cotele de poluare ale centralelor de electricitate, principala sursă a acestor emisii. Planul avea în vedere transformarea fundamentală a sistemului de electricitate a Statelor Unite, prin reducerea cu o treime a emisiilor până în anul 2030, și ar fi presupus închiderea multor centrale pe cărbuni și creșterea procentului de energie provenită din surse nepoluante, precum energia eoliană sau solară.

Curtea Supremă blochează implementarea legislației de reducere a emisiilor de CO₂

Statele ce au inițiat această acțiune în instanță au cerut Curții Supreme să oprească ceea ce ei au numit „o acaparare nelegitimă de putere prin care autoritățile federale încearcă să reorganizeze sistemul de electricitate din fiecare stat al națiunii”. Cele 18 state, majoritatea cu conducere democrată, ce s-au opus suspendării acestei legislații au afirmat că „ele continuă să resimță efectele negative ale schimbărilor climatice, ce includ creșterea nivelului de inundații, furtuni mai severe, secete și incendii de pădure; iar aceste efecte sunt permanente și ireversibile, iar blocarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze va conduce la sporirea consecințelor negative”.

„Schimbarea climatică reprezintă cea mai semnificantă problemă a zilelor noastre, și deja afectează sănătatea populației, bunăstarea acesteia și mediul” a declarat reprezentantul administrației în fața instanței supreme.

„Suntem încântați de faptul cei de la Curtea Supremă au realizat impactul imediat al legislației și au blocat implementarea ei, protejând lucrătorii și sume importante de bani, acum când lupta noastră împotriva legalității acestei politici continuă” a declarat Patrick Morrisey, avocatul ce reprezintă statul Virginia de Vest, liderul acestei acțiuni în instanță. „Multă lume deja sărbătorește” a declarat Jeff Holmstead avocat ce reprezintă una din firmele din industria de energie implicate în această acțiune. „Decizia curții a transmis un semnal destul de puternic că în final legislația va fi invalidată”, a continuat acesta.

Acțiunea în instanță, înaintată în numele a peste 29 de state – cu majorități și guvernatori republicani – și a mai multor corporații și a altori actori din sectorul de energie, se află pe rol la o curte de apel inferioară. Curtea Supremă a emis un ordin de oprire a punerii în aplicare a legislației până când aceast tribunal se va pronunța. Analiștii sunt de părere că această decizie istorică de a opri o legislație înainte ca un tribunal să se fi pronunțat inițial arată că atunci când speța va ajunge în final să fie judecată la Curtea Supremă, cel mai probabil ea va fi respinsă. Hotărârea a fost luată cu o majoritate de 5 la 4 – cu toți cei patru judecători liberali votând împotrivă.

Această decizie „este chiar uimitoare”, a declarat Jody Freeman, profesor de drept la Hardvard, „și arată clar un nivel înalt de scepticism judiciar în rândul celor cinci judecători ai Curții Supreme”.

Se va destrăma Acordul de la Paris?

Unul din efectele secundare ale acestei hotărâri pare a fi acela de a pune la îndoială acordul de cooperare internațională semnat la Paris. Experții îm politica de mediu din India și China sunt de părere că decizia instanței americane pune în discuție angajamentul Statelor Unite în acest acord.

„Dacă Curtea Supremă invalidează aceste reglementări cu privire la centralele pe cărbuni, șansele de a pune bazele încrederii reciproce între state în această problemă devin nule. Această hotărâre pare a fi nodul proverbiabil ce desface acordul semnat la Paris. Înțelegerea de la Paris a fost fragilă, un consens la care s-a ajuns cu greu” a declarat Navroz K. Dubash, din cadrul  Center for Policy Research din New Delhi.

Decizia curții nu blochează permanent acordul semnat la Paris, dar amână punerea lui în practică până când toate aceste probleme legale vor fi finalizate, un proces ce poate dura peste un an de zile. În plus, majoritatea observatorilor sunt de părere că o decizie nefavorabilă la instanța supremă rămâne cea mai probabilă.

„Odată cu angajamentul ferm al părții americane, a părut posibil să ajungem la un acord cu privire la reducerea emisiilor globale. Dar acum, fără asumarea acestor obligații, încrederea în succesul acestui acord nu mai e există. Și în China, pe plan domestic, există o rezistență la legislațiile de reducere a emisiilor de carbon, iar acum aceștia pot afirma `Uitați-vă la Statele Unite care nu-și respectă angajamentele, de ce ne cereți așa de mult nouă?` ” a declarat Zou Ji, unul din membrii delegației chineze la conferința de la Paris.

Lipsa acțiunilor Statelor Unite în această problemă a reprezentat de la început obstacolul principal la ajungerea unei înțelegeri importante cu privire la combaterea fenomenului de încălzire globală. India și China în mod special s-au opus unui acord care nu includea în primul rând o schimbare a politicii SUA în acest sens. Administrația Obama a reușit să convingă cele două țări să ia parte la acest acord demonstrând hotărârea Statelor Unite prin acest set legislativ ce își dorea să curbe drastic emisiile de dioxid de carbon.

Experții sunt de părere că decizia Curții Supreme este doar primul pas dintre mulți alții ce vor conduce la eșecul acordului semnat la Paris. „Luna de miere de la Paris s-a încheiat de mult. Aceste eforturi împotriva controlului de emisii nu sunt un fapt singular, doar pentru Statele Unite. Ele se petrec peste tot în țările dezvoltate” a declarat John Sterman, profesor la MIT ce a participat la întrunirea de la Paris.

Se repetă istoria?

Experții din domeniu se tem că evenimentele din Statele Unite vor conduce la repetarea istoriei anului 1997, când a fost semnat Protocolul de la Kyoto, primul mare tratat internațional cu privire la schimbarea climatică. Atunci vice-președintele SUA, Al Gore – cunoscut pentru vederile sale ecologice, a condus negocierile ce s-au finalizat cu acest important tratat. Însă, Senatul a votat împotriva ratificării lui, iar apoi noul președinte George W. Bush a retras SUA ca parte semnatară.

Prin decizia ei, Curtea Supremă a pus participarea Statelor Unite la Acordul de la Paris clar în mâinile viitorului președinte. Deși ambii candidați ai Partidului Democrat, Hillary Clinton și Bernie Sanders și-au exprimat dorința de a continua sau chiar de a accentua politicile climatice ale administrației Obama, toți candidații importanți ai Partidului Republican s-au declarat împotrivă, punând la îndoială teoria că schimbările climatice sunt cauzate de om.

„Cu cine putem noi să negociem dacă Casa Albă nu poate fi sigură că-și poate respecta angajamentele?” a afirmat în continuare dl. Zou Ji. „Nu cu Congresul. Nu cu tribunalele. Această separație a puterilor crează o situație foarte complicată”, a încheiat acesta.

Sursa: NY Times.

To Top
Loading..